Održan novi seminar u sklopu BYS – Religija u Bosni i Hercegovini: izvor sukoba ili prilika za pomirenje

Poštujući odluke nadležnih organa o sprovođenju mjera prevencije širenja korona virusa (COVID-19), Centar za balkanske studije (BSC) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) uspješno je organizovao online seminar u sklopu Balkanske škole za mlade (BYS).

Seminar 'Religija u Bosni i Hercegovini: izvor sukoba ili prilika za pomirenje' imao je za cilj da na jedan holistički način upozna polaznike sa kulturno-historijskim kontekstom religije u Bosni i Hercegovini. Prvi dio seminara bavio se razvojem religijskih institutcija i njihovoj (ne)saradnji sa državnim institucijama ali i među samim religijskim zajednicama. Nadalje, seminar se bavio uzajamnim utjecajem i odnosom različitih identiteta, njihovog historijskog značaja i transformacije u Bosni i Hercegovini posebno se fokusirajući na period XIX, XX i XXI stoljeća.

Drugi dio seminara je bio koncipiran na način da propituje odnos religije i države u ratnom fokusirajući se na ulogu vjerskih zajednica u ratu, te post-ratnom periodu u Bosni i Hercegovini  fokusirajući se na odnos države i religijskih zajednica te uspostavi transreligijskih institucija u Bosni i Hercegovini. Treći dio seminara posebnu pažnju posvetio je onome što nazivamo živa religija tj. religija u svakodnevnom životu, njen značaj kao i običaje.

Predavač je bio dr. sc. Ahmed Kulanić, Projekt-menadžer za nauku i obrazovanje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

 _____________________________________________

The Balkan Youth School is an educational platform in the humanities, social and religious sciences. The study program is organized through modules, providing basic knowledge of history, human rights, international relations, political theories and issues, socio-political and religious issues, Ottoman history, arts and architecture, genocide studies, leadership and political thought.

The project is being implemented by the Balkan Studies Center of the International University of Sarajevo (IUS) and supported by The Presidency for Turks Abroad and Related Communities (YTB).