PRESS

Kontekst: Referendum u Turskoj

Kontekst: Referendum u Turskoj

U Sarajevu profesor na Internacionalnom univerzitetu dr. Mirsad Karić - 
Turski predsjednik Erdogan proglasio pobjedu na referendumu o ustavnim promjenama. Dvije glavne opozicijske stranke traže ponovno brojanje glasova. Šta nakon referenduma? Kakve se promjene mogu očekivati u Turskoj, a kakve u odnosima te zemlje sa Zapadom i Rusijom? Na referendumu u Turskoj nešto više od 51% birača glasalo je za ustavne reforme. Zagovornici promjene Ustava tvrde da će one stvoriti jaku i stabilnu Tursku. Protivnici smatraju da referendum predsjedniku Erdoganu daje autoritarnu moć, optužujući ga da želi ugušiti svaki kritički glas.

ius.edu.ba: BSC Müdürü Katar'daki Neksus Uluslararası Konferansı'na katıldı

BSC Müdürü Katar'daki Neksus Uluslararası Konferansı'na katıldı

İslam Çalışmaları Okulu Hamad Bin Khalifa Üniversitesi(HBKU), Katar Ulusal Araştırma Fonu(QNFR), Dünya Eğitim İnovasyon Zirvesi (WISE) ve Katar Vakfının diğer üyeleri ile düzenlenen ''Girişimcilik, Kamu Politikası ve Eğitim Bağı: Katar'ın 2030 ve Ötesindeki Ulusal Vizyonunun Geliştirilmesi '' adlı konferans 7-8 Şubat tarihleri arasında, Katar'ın eğitim şehri Doha'da düzenlendi. Konferans sırasında, dünyanın birçok yerinden gelen akademisyen ve uzmanlar tarafından fikir bağları ve Katar şehrinin geleceği hakkında fikir fırtınası oluşturuldu.

aa.com.tr: Stjepan Mesić: BiH mora opstati radi sebe, regije, Evrope, ali i svijeta

Sarajevo, BiH - 28. februar 2017: Okrugli stol koji je povodom Dana nezavisnosti BiH organizovao Studentski parlament Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (SPIUS). Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ( AA - Anadolu Agency )

Profesor na Pravnom fakultetu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Mesut Idriz se govoreći o filozofskom pristupu ideji nezavisnosti osvrnuo na Al Farabija, jednog od prvih filozofa koji su prenijeli Aristotelovu logiku u islamski svijet, a koji u jednoj svojoj knjizi jasno pojašnjava koja je idealna država. To je, kako je naveo, država koja se odnosi na biološku prirodu ljudskih bića, koja govori da je idealna država ono što svako nosi u svojim srcima. Rekao je da su Sarajevo i BiH čarobni grad i čarobna država koji nakon svih dešavanja i dalje žive. "Ako se vratimo i proučavamo historiju možemo vidjeti da Sarajevo i BiH mogu preživjeti i da mogu biti i država i grad koji će biti politički centar svih naroda. Sarajevo je primjer par excellence suživota, to je primjer koji možemo pokazati čitavom svijetu, ne samo Evropi. Živio sam u Maleziji 16 godina, taj suživot koji sam vidio u Maleziji je sličan onome koje vidim ovdje u Sarajevu i u najvećem dijelu BiH", rekao je Idriz.

freshpress.info: MESIĆ: Bosna i Hercegovina mora opstati

(photo: freshpress.info)

Profesor na Pravnom fakultetu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Mesut Idriz se govoreći o filozofskom pristupu ideji nezavisnosti osvrnuo na Al Farabija, jednog od prvih filozofa koji su prenijeli Aristotelovu logiku u islamski svijet, a koji u jednoj svojoj knjizi jasno pojašnjava koja je idealna država. To je, kako je naveo, država koja se odnosi na biološku prirodu ljudskih bića, koja govori da je idealna država ono što svako nosi u svojim srcima.
Rekao je da su Sarajevo i BiH čarobni grad i čarobna država koji nakon svih dešavanja i dalje žive.
“Ako se vratimo i proučavamo historiju možemo vidjeti da Sarajevo i BiH mogu preživjeti i da mogu biti i država i grad koji će biti politički centar svih naroda. Sarajevo je primjer par excellence suživota, to je primjer koji možemo pokazati čitavom svijetu, ne samo Evropi. Živio sam u Maleziji 16 godina, taj suživot koji sam vidio u Maleziji je sličan onome koje vidim ovdje u Sarajevu i u najvećem dijelu BiH”, rekao je Idriz.

freshpress.info pise:
http://freshpress.info/politika/mesic-bosna-hercegovina-mora-opstati/